Białka przyczyniają się do produkcji naszego ciała. Kości, mięśnie, włosy, paznokcie, skóra czy przeciwciała – są niezbędne dla naszego organizmu. Ponieważ nie możemy ich wytworzyć, nasz organizm korzysta z tych, które dostarcza nam pożywienie.
Czasami nasza dieta nie dostarcza nam wszystkich białek, których potrzebuje nasz organizm. Może to prowadzić do zmęczenia, łamliwych paznokci i włosów oraz częstszych chorób. Dzięki tym 5 dobrym nawykom nie powinno Ci się to przydarzyć!
Zmieniaj białka zwierzęce
Jaja oferują najlepszą biologiczną jakość białek. Naprzemiennie spożywać białe i czerwone mięso (maksymalnie dwa razy w tygodniu).
Pomyśl o rybach i owocach morza, a także o wędlinach, jeśli są chude. Tak jest na przykład w przypadku szynki, boczku lub kiełbasy. Najlepiej mięso krojone, aby uniknąć azotynów pochodzących z konserwantów.
Wreszcie, inne białka można znaleźć w serze i produktach mlecznych. Zamiast tego wybieraj produkty niskotłuszczowe lub półtłuste.
Nie zaniedbuj białek roślinnych
Rośliny są również źródłem białka, czyli wegańskie źródła białka. Niektóre z nich są pełnowartościowe, jak soja czy tofu, podczas gdy inne są niekompletne, jak zboża czy rośliny strączkowe (białko jest niepełnowartościowe, gdy nie zawiera 8 niezbędnych aminokwasów).
Eksperci mają trudności z osiągnięciem jednomyślnego stanowiska w sprawie białek roślinnych. Niektórzy uważają je za kompletne, a zatem wystarczające, a inni niekompletne, i zalecają łączenie ich w celu uzyskania kompletnych białek. Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, radzimy zasięgnąć informacji i urozmaicić spożycie warzyw, nasion (konopie, chia) i orzechów.
Najpierw zjedz białko
Białko zwiększa produkcję hormonu produkowanego w jelitach, który sprawia, że czujesz się syty i zadowolony. Jedząc najpierw białko, zmniejszysz swoje poczucie głodu i będziesz miał mniejszy apetyt na resztę posiłków z talerza.
Będzie to szczególnie korzystne, jeśli spożywasz pokarmy bogate w skrobię! Drugą zaletą jest to, że zapobiega zbyt wysokiemu poziomowi cukru i insuliny we krwi po posiłku.
Ponadto, spożywanie dużej ilości białka obniża poziom greliny, tzw. hormonu głodu.
Jedzenie wodorostów
A dokładnie spirulinę! Spirulina jest doskonałym suplementem dla wszystkich wegan. Zawiera wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów i jest lekkostrawna, dzięki czemu stanowi bardzo dobre źródło białka.
Spirulina występuje w kilku postaciach: tabletek, proszku lub płynu.
Zalety spiruliny nie kończą się na tym, ponieważ ta odmiana alg jest bogata w żelazo, witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, niezbędne kwasy tłuszczowe, fitoskładniki i przeciwutleniacze.
Podaruj sobie odrobinę przyjemności
Jeśli żaden z powyższych nie przypadł Ci do gustu, może uda Ci się nadrobić to tym! Polega ona na wprowadzeniu do diety migdałów w płatkach. Na garść 28 gramów migdałów, otrzymasz 6 gramów białka. Większość suszonych owoców nie osiąga tej proporcji. A ponieważ są one bogate w magnez, błonnik i zdrowe dla serca tłuszcze jednonienasycone, są doskonałe dla zdrowia.
Dla smakoszy – dodaj kilka łyżek posiekanych migdałów do jogurtu, sałatki lub owsianki i ciesz się nie tylko pysznym smakiem, ale również idealną dawką białka.